Een snelle weg naar duurzaam maatschappelijk vastgoed

Maatschappelijk vastgoed in Nederland zijn gebouwen met een maatschappelijke functie. Al enkele jaren is het verduurzamen van deze gebouwen een aandachtspunt. Het doel is dat ieder gebouw in Nederland CO2-neutraal is in 2050. Van dit soort gebouwen wordt namelijk een goed voorbeeld verwacht. Hierdoor wordt het steeds meer aandacht aan dit doel besteedt. Maar hoe kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed de slimste keuzes maken om het verduurzamen te versnellen? Om dit te realiseren is er een gestructureerde aanpak nodig zonder te verdrinken in onhaalbare ambities en keuzes.

Een portefeuilleroutekaart is your way to go

Een portefeuilleroutekaart is een belangrijke eerste stap om mee te beginnen. Veel gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben namelijk meerdere gebouwen als eigendom. Hierdoor kan het lastig zijn om alle gebouwen in minder dan 30 jaar CO2-neutraal te krijgen. Het is van belang hier een overzicht en een plan voor te hebben. Een portefeuilleroutekaart kan hier een goede oplossing voor bieden. Maak voor jezelf en voor anderen concreet wat je doelen zijn om verduurzaming te creëren. Kijk welke gebouwen als eerste aandacht nodig hebben en welke gebouwen nog even kunnen wachten. Creëer voor iedere gebouw een realistisch toekomstscenario.

Bezoek een kennissessie

Het komt ook vaak voor dat maatschappelijke organisaties maar één of enkele gebouwen  als eigendom bezitten. Dan is een portefeuilleroutekaart niet zo gunstig om te gebruiken. Deze kaart is dan namelijk te uitgebreid en niet praktisch om te gebruiken. Toch zijn weloverwogen keuzes maken van belang. Bezoek daarom een kennissessie die je verschillende handvatten aanreikt met het maken van de juiste keuzes. Deze worden vaak vanuit de provincie ondersteunt om kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren te helpen. Hier is het vaak mogelijk om aan je eigen case te werken en praktische vragen te stellen. Na je bezoek beschik je over meer kennis en handvatten om de juiste en haalbare keuzes te maken voor verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed.