Hypotheek herfinancieren? 4 tips!
Heb je jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een hoge rente? Dan baal je hier nu mogelijk goed van. De hypotheekrente is inmiddels namelijk historisch laag. Als je nu een hypotheek af zou sluiten, zou dit je aanzienlijk minder geld kosten dan onder de voorwaarden waartegen jij nu geld leent. Daarom overweeg je mogelijk om jouw hypotheek over te sluiten. Door jouw hypotheek onder te brengen bij een andere hypotheekverstrekker, profiteer je namelijk van de huidige hypotheekrente. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je jouw hypotheek mogelijk ook herfinancieren. De onderstaande 4 tips komen in dat geval vast en zeker van pas.
1. Alleen oversluiten bij een groot renteverschil
Bij een lage rentestand kijken veel mensen naar de mogelijkheid om hun hypotheek over te sluiten. Begrijpelijk, want door een lage rente wordt geld lenen goedkoper. Dit betekent dat een lening jou onderaan de streep minder kost. Er zijn mensen die denken dat oversluiten standaard interessant is bij een lagere rente, maar dat is een misvatting. Jouw hypotheek herfinancieren is namelijk alleen de moeite waard als het renteverschil groot is. Veel hypotheekverstrekkers brengen namelijk een boete in rekening als jij jouw hypotheek oversluit. Dit maakt dat herfinancieren bij een klein renteverschil financieel niet interessant is.
2. Wel of geen boeterente?
Wil je jouw hypotheek oversluiten voor het verstrijken van de rentevaste periode? Dan legt een hypotheekverstrekker jou eigenlijk altijd een boete op. Zij lopen immers geld mis als je jouw lening voor het einde van de rentevaste periode bij een andere hypotheekverstrekker onderbrengt. Je betaalt hen immers minder lang rente dan afgesproken bij het aangaan van de lening. Met de boeterente vangt een hypotheekverstrekker het verlies in inkomsten (gedeeltelijk) op. Is jouw rentevaste periode al verstreken? Dan brengt een hypotheekvestrekker geen boeterente in rekening.
Voordat je voor oversluiten kiest, ben je mogelijk benieuwd naar de hoogte van deze boete. Dit verschilt per situatie. Voor het bepalen van de boeterente wordt namelijk naar een aantal factoren gekeken. Zo kijkt een hypotheekverstrekker onder meer naar de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Hierdoor kan de boete oplopen tot enkele (tien)duizenden euro’s. Valt de boete hoog uit? Dan betekent dit niet dat oversluiten in jouw geval niet aantrekkelijk kan zijn.
3. Kijk naar het totaalplaatje
Een veelgemaakte fout bij oversluiten is dat mensen alleen naar de korte termijn kijken. Zo besluit menigeen vaak om niet over te sluiten als er een hoge boeterente in rekening wordt gebracht. Toch betekent dit niet automatisch dat herfinancieren niet interessant is. Kijk daarom altijd naar de totale kosten van jouw hypotheek. Dankzij de lage rente kun je dusdanig veel besparen dat je de boeterente hier makkelijk van kunt betalen. Misschien houd je zelfs nog wel enkele (tien)duizenden euro’s over. Kijk daarom altijd hoeveel oversluiten jou onderaan de streep oplevert of kost voordat je besluit of het al dan niet interessant is.
4. Neem een adviseur in de armen
Als je geen verstand hebt van hypotheken, weet je mogelijk niet of je jouw hypotheek wel of niet over moet sluiten. In dat geval raden wij jou aan om een hypotheekadviseur in de armen te nemen. Voor hypotheekadvies in Haarlem kun je terecht bij Vita Hypotheekadvies. Deze professionals vergelijken jouw hypotheek met de huidige situatie. Op basis hiervan adviseren zij jou of herfinancieren al dan niet interessant is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een oriëntatiegesprek. Dit gesprek is geheel gratis en vrijblijvend, waardoor je nergens aan vastzit.