Minder last van geluid door goede isolatie

Iedereen produceert geluid tijdens de handelingen die hij of zij dagelijks uitvoert. Als je thuis bent maak je geluid, maar ook de installaties in je huis, jouw leefomgeving zoals buren of huisgenoten maken geluid. Veel mensen worden er niet vrolijk van als ze hun bovenburen door hun kamer horen stampen. Zo is het niet fijn als je rustplek en rustmoment worden verstoord door vervelende geluiden. Mensen werken daarnaast steeds vaker en meer thuis, waarbij het fijn is om in een rustige en stille omgeving te kunnen zitten. Als jij dit thuis niet hebt is het een goed idee om je eens te verdiepen in geluidsisolatie

Plekken die je kan isoleren

Als er in jouw omgeving veel sprake is van geluidsoverlast is het dus slim om je huis goed te isoleren middels geluidsisolatie. Je kan je huis beter isoleren tegen geluid door een woningscheidende wand te laten isoleren, ook muurisolatie werkt tegen geluidsoverlast. Je kunt de muur isoleren door houten of bepaalde metalen voorzetwanden te plaatsen tegen de muur. Hier tussen stop je isolatiemateriaal, wat meer geluid zou moeten tegenhouden. Naast de muren kun je ook het dak laten isoleren. Geluid kan zich namelijk ook via het dak verplaatsen. Als je het dak laten isoleren, helpt die niet alleen geluidsoverlast tegen te gaan, ook houd je de warmte beter vast.

Veel muziek in huis?

Als je in huis veel muziek draait, speelt of produceert is het soms ook handig om die kamer waar dit in gebeurt te isoleren. Zo heeft de rest van het huis er geen last van en de buren ook niet. Veel mensen denken dat het gebruik van noppenschuim in zo’n ruimte nuttig is om zo’n kamer te isoleren tegen geluid. Echter, dit klopt niet helemaal. De isolerende werking van noppenschuim is niet geweldig. Het dient meer ter voorkoming van galm. Het absorbeert geluid, waardoor het niet terug de ruimte in kaatst. Alleen als je bouwkundig het noppenschuim plaatst zou het eventueel een isolerende werking hebben.