Mogelijkheden en kosten bouwkundige keuring

Als je een woning wil kopen, dan kun je niet direct zien of dat er verborgen gebreken zijn of niet. In het begin sta je er ook niet bij stil en zeker niet wanneer je enthousiast voor de eerste keer woningen gaat bekijken. Maar met name bij oudere woningen kom je het vaker tegen en dan is een bouwkundige keuring toch wel de moeite waard. 

Alle bevindingen van de keuring worden vastgelegd in een rapportage. Meestal zijn hierin ook foto’s met toelichting te vinden. Maar ook is er een kostenoverzicht gemaakt en daarbij is er een duidelijk onderscheid gemaakt in diverse soorten kosten. Het is voor jou als koper fijn om daar inzicht in te hebben, want daardoor kun je zelf bepalen of jij het de moeite waard vindt om dan de woning nog te kopen. Als het te veel werk is dan kun je ook de keuze maken om een andere woning te zoeken.

Kosten van de keuring

De keuring is natuurlijk niet gratis, een specialist zal tijd vrij maken en dan de woning op zijn gemak beoordelen. Alle gegevens worden vervolgens gewerkt in een rapportage en die kun jij dan op je gemak doornemen. Daarin vind jij de kosten, zoals de directe kosten die je kunt verwachten. Het gaat dan over de kosten die jij op korte termijn zal moeten maken want je wil verdere schade ook voorkomen. 

Daarnaast gaat het erom dat je dan veilig wil kunnen wonen. Je hebt ook de speciale kosten voor de woningverbetering, hierdoor kun je meer comfort krijgen binnen de woning en je energieverbruik verbeteren. Ook de kosten op termijn zijn er en dat zijn ook dingen die niet acuut hersteld moeten worden, maar wel kosten waar je bijv. op termijn van ongeveer vijf jaar, rekening mee moet houden