Wat is een sedum dak?

Een sedum dak is een dak dat bestaat uit sedummatten. Deze matten bestaan uit vetplantjes. Zo’n dak brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Hier onder zijn deze uitgewerkt.

De voordelen van een groen dak

Er zit een groot aantal voordelen aan een sedum dak. Het eerste voordeel heeft betrekking tot een van de grootste maatschappelijke problemen van het moment: de klimaatverandering. Een dak met sedummatten bestaat, zoals eerder vermeld, uit plantjes. Deze plantjes nemen koolstofdioxide op en zetten dit om naar zuurstof. Met een groen dak ben jij er dus zeker van dat je in ieder geval iets goeds doet voor het milieu! Ook vergroot een dak met sedummatten de biodiversiteit. De milieu voordelen zijn eigenlijk al reden genoeg om een groen dak aan te leggen, maar er zijn nog meer voordelen. Zo zorgt het groene dak voor zowel warmte- als geluidsisolatie. Wie wil dat nu niet? Daarnaast is het zeker geen vereiste om groene vingers te hebben voor een groen dak. Het dak met sedummatten is namelijk onderhoudsarm. De vetplantjes waar het groene dak uit bestaat, kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden. Hitte, vorst of uitdroging: het plantje kan overal tegen. Los van deze praktische voordelen, ziet een dak met vetplantjes er natuurlijk erg fraai uit!

De nadelen van een groen dak

Hoewel de voordelen van een groen dak overheersend zijn, zijn er natuurlijk ook een klein aantal nadelen. Om te beginnen komen we even terug op een van de voordelen die hierboven wordt genoemd. Er staat namelijk dat het groene dak niet veel onderhoud nodig heeft. Hier is geen enkel woord aan gelogen, maar let op: het dak heeft niet veel onderhoud nodig. Dat betekent niet dat het helemaal geen onderhoud nodig heeft. Een groen dak heeft natuurlijk wel iets meer onderhoud nodig dan een dak zonder plantjes. Een ander nadeel is dat de kans op lekkage wordt vergroot door een dak met sedummatten. Dit is echter alleen het geval wanneer het groene dak op een onjuiste manier is aangelegd.

Hopelijk ben je door het lezen van deze tekst goed geïnformeerd over een groen dak en is je kennis verrijkt. Wanneer je er over nadenkt om van je dak een groen dak te maken, is het handig om te weten dat een deel van de aanleg in de meeste gevallen wordt gesubsidieerd door de gemeente.