Waarom kiezen mensen voor infrarood verwarming aan het plafond?

stralingspanelen plafond

In dit artikel gaan we in op de vraag waarom mensen voor infrarood verwarming in het plafond kiezen. Met andere woorden, waarom is dat een goed idee? Maar eerst de vraag, wat is infrarood verwarming en wat zijn de kenmerken?

Wat is infrarood verwarming

Met infrarood hebben we het over stralingswarmte en stralingspanelen plafond. Doorgaans worden panelen gebruikt. Als er een elektrische stroom door een paneel heen gaat, dan straalt dat infrarood uit. Je verbrandt dus geen fossiele brandstoffen om je huis te verwarmen, waarbij CO2 vrijkomt. Ook raakt de voorraad winbare fossiele brandstoffen een keer uitgeput. Infrarood verwarming is duurzaam, als de daarvoor benodigde elektrische stroom ook duurzaam wordt gegenereerd.

Wat zijn de kenmerken van infrarood verwarming

Infrarood straling warmt vrijwel niet de lucht op. Objecten warmen er wel door op. Die dienen zich dan wel binnen 3 meter van de stralingsbron te bevinden. Dat geldt ook voor personen en dieren. Het bereik van de infrarood straling is dus tamelijk beperkt. De straling is echter ongevaarlijk voor ons. De objecten die door de straling warm zijn geworden, geven die warmte af aan de omgeving en zo warmt een ruimte op. Wat echter zeker net zo belangrijk is, is dat infrarood panelen snel werken en we voelen daarom in korte tijd de warmte door de straling die op ons valt.

stralingspanelen plafond

Waarom zijn stralingspanelen in het plafond een goed idee?

Zoals gezegd, praten we doorgaans over infrarood panelen. Die kan je aan de muren ophangen, maar wellicht heb je daar een andere bestemming voor. Die hou je vrij met stralingspanelen in het plafond. Als je je onder een paneel bevindt, dan zul je er doorgaans directe straling van ontvangen. Dat is een groot voordeel. We schreven al dat infrarood snel verwarmt. De beste hoogte voor het bevestigen van een paneel is zo’n 2,60 m. Zoals al is genoemd, mag de hoogte niet meer dan 3 m zijn. Bij afwezigheid van objecten wordt dan de vloer opgewarmd. Alle straling wordt dus gebruikt.