Vloerverwarming kopen? Welke manier van verwarmen kies jij?

Ga je vloerverwarming kopen dan is het belangrijk om eerst na te denken welke manier van verwarmen voor jou, jouw huis of de ruimte waar je de vloerverwarming wilt plaatsen het meest geschikt is. Er zijn grofweg drie verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen namelijk:

·         Het watergedragen vloerverwarming-systeem

·         Elektrische vloerverwarming door middel van kabels

·         Elektrische vloerverwarming door middel van ultra dunne matten

Welk vloerverwarming-systeem het beste is hangt af van de mogelijkheden en de ruimte. Komt er een hele nieuwe vloer dan is het mogelijk om hier sleuven in te frezen. Dan kun je kiezen voor het watergedragen vloerverwarming-systeem dan loopt via de cv-ketel. Hier kun je ook gebruik maken van elektrische vloerverwarming door middel van kabels die in de gefreesde sleuven worden gelegd. Het voordeel van elektrische kabels is dat deze nooit gaan lekken! 

Watergedragen vloerverwarming

Ga je vloerverwarming kopen en kies je voor het watergedragen vloerverwarming-systeem dan moet je bekijken welk systeem geschikt is om in jouw huis te installeren. De buizen van een watergedragen systeem worden via een verdeler aangesloten op bijvoorbeeld een cv-installatie, een warmtepomp of op stadsverwarming. Het verwarmde water gaat via de verdeler door de vloerverwarmingsbuizen en verwarmt zo de hele vloer. Het water dat door de buizen loopt heeft een temperatuur tussen de 30 en 40o C. Bij de drie meest gangbare systemen blijft het principe gelijk, maar is de aangevoerde water temperatuur anders. Die drie vloerverwarming-systemen zijn:

·         Hoog temperatuur-systeem (HT); Bij het HT (hoog temperatuur) systeem is het aangevoerde water te warm en moet met een mengverdeler worden gemengd

·         Laag temperatuur-systeem (LT)

·         Blok- stadsverwarming 

Blok-stad- of LT-verwarming-systeem

Het LT (laag temperatuur) systeem is verdeeld in twee verschillende systemen:

·         Open-systeem (LT); Hierbij heeft het aangevoerde water de juiste temperatuur 45o C. Om drukverlies te voorkomen wordt gebruik gemaakt van een verdeler met een primaire aansluiting.

·         LTV-systeem; Bij het LTV-systeem is het water te warm (65o C) om zo door de verwarmingsbuizen te laten stromen, maar niet warm genoeg om een standaard mengverdeler te gebruiken. Daarom is het LTV-systeem voorzien van een verdeler met regelventiel. Het LTV-systeem is geschikt voor cv-ketels die water aanvoeren vanaf
40o C en voor HR-verwarmingsketels.

Vloerverwarming kopen voor blok- en stadsverwarming kan ook. Hier is het aangevoerde water hoger dan 65o C en daarmee te hoog om door de buizen te laten stromen. Daarom wordt hier gebruik gemaakt van een mengverdeler met circulatiepomp. Om aan de eisen van stadsverwarming te voldoen is deze uitgerust met een terugslagklep en een retour begrenzer. 

Elektrische vloerverwarming kopen

Ga je elektrische vloerverwarming kopen kies dan voor een topmerk vloerverwarming van Magnum of e-HEAT. Omdat deze elektrische matten maar 4 mm dun zijn kunnen ze direct over een bestaande afwerkvloer of tegelvloer worden geplaatst. De matten kunnen rechtstreeks in egaline en tegellijm worden verwerkt en liggen dan ook gelijk onder de oppervlakte vloer waardoor de vloer snel warm wordt. Ideaal voor ruimtes die niet de hele dag warm hoeven te zijn. Voor nieuw te leggen vloeren wordt het elektrische kabelsysteem aangeraden. Elektrisch verwarmen is de toekomst zeker met de huidige gasprijzen of als je zonnepanelen geplaatst hebt.